Gloednieuwe motor kopen?


Onderweg / maandag, september 13th, 2021

Gloednieuwe motor kopen?

Heb jij net een nieuwe motor gekocht, of ben je van plan om er eentje aan te schaffen? Dan ben je vast opzoek naar een goedkope motorverzekering. Je kan het je haast niet voorstellen, dat je gloednieuwe motor schade oploopt. Toch kan het gebeuren dat je motor beschadigd raakt. Een ongelukje kan in een klein hoekje liggen. Daarom is het verstandig om gelijk een verzekering aan te vragen. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over je motor. Niet alleen is een motorverzekering belangrijk voor jezelf, maar ook is deze verplicht bij aanschaf van een motor. Je motor dient gelijk verzekerd te zijn ook al rijd je er nog niet mee. Je kan namelijk een boete krijgen om het feit dat je motor niet WA (wettelijk aansprakelijkheid) is verzekerd.

Maar hoe werken motorverzekeringen nou? En wanneer kies je voor een goedkope motorverzekering of voor een motorverzekering all risk. Dat zal ik kort proberen uit te leggen verder in deze blog.

Als allereerst is het, het handigst om je goed te oriënteren, voordat je een motor aanschaft. Als je er al eentje op het oog hebt, kan je alvast de meldcode van de motor opvragen bij de verkoper. Deze code bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Hiermee kan de verzekeraar alvast aan de slag en heb jij op tijd een motorverzekering. Als je een motor wilt aanschaffen bij een dealer, dan kan je natuurlijk alvast een motorverzekering aanvragen in de periode van 2-3 weken waarin je motor rijklaar wordt gemaakt.

Wat ook handig is om te weten, is dat er drie algemene verzekeringen zijn. Dit zijn de  WA , beperkt casco (WA+) en volledig casco (all-risk). Bij alleen WA wordt alleen de schade bij de tegenpartij vergoed en moet je schade aan je eigendom zelf vergoeden. Bij beperkt casco (WA+) wordt jouw motor ook in sommige gevallen vergoed. Als laatst heb je dan een volledige casco verzekering. Hierbij is jouw motor verzekerd voor alle soorten schade, ook als je deze zelf bent opgelopen. Een motorverzekering all risk is het relevants voor als je een gloednieuwe motor aanschaft. Dan ben je er zeker van, dat je nieuwe motor in geval van schade wordt vergoed. Deze is natuurlijk ook het duurst.

Als je veel schadevrije jaren hebt, wordt je premie wel goedkoper. Bij een schadevrije jaar, hoef je niet gelijk te denken aan een jaar zonder schade, want als je je schade niet claimed, geldt het nog steeds als een schadevrij jaar. Daarom raad ik aan om pas je schade te claimen, als deze heel hoog is. Ik hoop dat ik met deze kleine blog, jouw wat meer inzicht heb gegeven over motorverzekeringen.