Goedkope 3D printer voor thuis


Feiten / dinsdag, maart 20th, 2018

Veel mensen hebben interesse in de fascinerende techniek van het printen in drie dimensies. Het proces, bekend uit de industrie (en ook wel eens rapid prototyping genoemd), heeft door een aantal innovatieve bedrijven de sprong gemaakt naar de werk- of hobbykamer thuis. Toch zijn de hoge aanschafkosten van een 3D printer voor thuis vaak nog een barrière. Is er ook een goedkope 3D printer voor thuis? In dit artikel bekijken we welke betaalbare alternatieven er zijn om in 3D te printen thuis, en waarop u daarmee precies inlevert.

Prijsverschillen tussen 3D printers

Als u zich oriënteert op de aanschaf van een (goedkope) 3D printer voor thuis, valt misschien het enorme prijsverschil op. Sommige modellen kosten niet meer dan een paar honderd euro (daarvoor kun je een anet a8 kopen) terwijl anderen de tienduizend euro benaderen. Waar komt dit grote prijsverschil door? Allereerst zijn 3D printers zeker niet allemaal hetzelfde. Duurdere modellen kunnen vaak veel meer. Ook is de grootte een belangrijke factor: hoe groter de printer, hoe groter de mogelijke objecten.

Voordelen van een goedkope 3D printer

Een goedkope 3D printer hoeft dus zeker niet kwalitatief minderwaardig te zijn. Als u kiest voor een betaalbaar model moet u er wel rekening mee houden dat deze vaak maar geschikt zijn voor één materiaalsoort en alleen kunnen printen in één kleur (tegelijk). Ook zijn ze vaak niet al te groot. Maar dit kan juist ook een voordeel zijn, naast de betaalbaarheid en vaak gunstige prijs/kwaliteitsverhouding.

Goedkope 3D printer kopen

Als u een goedkope 3D printer voor thuis wilt aanschaffen, kunt u kiezen voor een betaalbaar instapmodel, zoals de anet a8. Informeer u goed vooraf en vergelijk enkele modellen: zijn ze bijvoorbeeld alleen geschikt voor eigen merk filament, of ook voor anderen? Wat vinden andere bezitters ervan? Als u een beetje handig bent, gaat er nog een wereld aan voordelige mogelijkheden open door de vele beschikbare 3D printers. Er is voor ieder budget genoeg te ontdekken.