Hier moet je rekening mee houden bij het starten van een b.v.


Op het werk / maandag, oktober 12th, 2020

Het starten van een b.v. kan heel voordelig zijn als je op dit moment een eenmanszaak hebt. Je betaalt als je veel winst hebt met een eenmanszaak veel meer belasting dan wanneer je een b.v. hebt. Dit is voor veel mensen de reden dat ze hun bedrijf om laten dopen tot een b.v. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een b.v. wil gaan starten.

Mede eigenaren?

Als je een eenmanszaak wil omzetten in een b.v. zal dit waarschijnlijk geen problemen opleveren. In andere situaties is dit misschien meer aan de orde. Het is belangrijk om van te voren te bedenken of je het bedrijf alleen gaat oprichten of dat je er partners bij betrekt. Als je het avontuur samen met anderen aangaat, is het belangrijk om van te voren te bedenken welke functie is weggelegd voor jouw partner. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om oprichter, aandeelhouder of bestuurslid te worden. Kies hierbij je partners zorgvuldig. Als je niet zo goed met iemand kunt opschieten is het vaak nog moeilijker om met diegene een bedrijf te leiden. Als je een bedrijf wilt opzetten samen met een compagnon, maar je kunt niemand vinden die geschikt is kun je beter wachten dan dat je zomaar met iemand een bedrijf opricht.

Oriënteren

Voordat je een bedrijf opricht, is het zeker aan te raden om je van te voren zoveel mogelijk te oriënteren op alles wat er komt kijken bij het oprichten van een bedrijf. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan dingen als, het oprichten van een rekening, contracten en verzekeringen. Het is zeker slim om van te voren al op zoek te gaan naar een goede notaris. Als alles rond is zal de notaris ervoor moeten zorgen dat het bedrijf officieel geregistreerd komt te staan. Het is verstandig om een notaris te zoeken die dichtbij de vestigingsplaats van je bedrijf gevestigd is. Het is immers niet handig als je bedrijf is gevestigd in Amsterdam, maar je notaris in Nijmegen. Je zult regelmatig even langs moeten komen bij je notaris, het is dus wel prettig als hij of zij relatief dichtbij gevestigd is. 

Bedrijfsplan

Een bedrijfsplan is voor de meeste bedrijven die net beginnen iets waar ze niet omheen kunnen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar investeerders zul je die moeten overtuigen door ze een goed bedrijfsplan te laten zien. Als de investeerders geloven in jouw visie en plannen met het bedrijf zullen ze investeren in jouw bedrijf. Meestal gaat dit in de vorm van aandelen. Die aandelen kunnen de investeerders dan weer verkopen wanneer het goed gaat met het bedrijf. Op die manier hebben de investeerders weer profijt van hun investering. Het is voor veel eigenaren van bedrijven echt een uitkomst om mensen aan te nemen die de administratie doen. Dit is een taak waar de directeur zelf vaak geen tijd voor heeft maar wat wel moet gebeuren.