Hoogsensitief


Feiten / maandag, december 30th, 2019

Tegenwoordig hoor je steeds meer en meer over hoogsensitiviteit. Misschien weet jij ook vaag wat het inhoudt, maar ben je wel benieuwd om meer te weten te komen. Want er is een tamelijk grote kans dat ook jij hoogsensitief zou kunnen zijn. Volgens onderzoek is namelijk zo'n 20 procent van de bevolking hoogsensitief. Hieronder ontdek je wat het juist is en hoe je hoogsensitiviteit herkent.

Wat is hoogsensitiviteit?

Iemand die hoogsensitief is, is gevoeliger voor allerlei indrukken en prikkels van de buitenwereld. Deze persoon zal sneller de lichaamstaal en stemming van anderen kunnen oppikken. Ook is deze persoon gevoeliger voor licht, geuren, geluiden, kortom alle prikkels. Het nadeel is dat een persoon met hoogsensitiviteit daarom sneller vermoeid is en dus nood heeft om zich terug te trekken, zodat hij eventjes kan bekomen. Een hoogsensitieve persoon is dus erg gevoelig en dat kan soms veel stress met zich meebrengen.

Hoe kan je hoogsensitiviteit herkennen?

Mensen die hoogsensitief zijn gaan zichzelf vaak voelen als het buitenbeentje. Ze hebben een andere, gevoeligere kijk op de wereld. Om die reden hebben ze ook vaak een diep verlangen om creatief aan de wereld bij te dragen. Ze leven vaak met een verontwaardigend gevoel over wat er bezig is in de wereld. Ze hebben ook simpelweg een andere kijk op de dingen. Zingeving in hun leven vinden is voor hen één van de belangrijkste dingen, ze zijn emotioneel intelligent en staan te poppelen om nieuwe dingen bij te leren. Het is dan ook niet moeilijk om te geloven dat hoogsensitiviteit vaak gepaard gaat met hoogbegaafdheid. Herken jij jezelf in deze omschrijving? Dan ben je waarschijnlijk hoogsensitief. Wat nu? Geen paniek, hooggevoeligheid is geen ziekte! Integendeel, hoogsensitieve mensen gaan op een mooie, gevoelige manier met de wereld en mensen om. Toch is het niet makkelijk om hoogsensitief te zijn. Elke prikkel komt dubbel zo hard bij je aan. Gelukkig bestaan er tegenwoordig steeds meer specialisten waar je bij terecht kan. Je vindt er vast en zeker eentje bij jou in de buurt!