Omgaan met verdriet en verlies van dierbaren


Feiten / vrijdag, oktober 11th, 2019

Het verlies van een geliefde is de meest stressvolle gebeurtenis in het leven en kan een grote emotionele crisis veroorzaken. Na de dood van iemand van wie u houdt, kunt u emotioneel lijden waarbij u onverwachte emoties ervaart. U ervaart een diep verdriet die uw gezondheid kan storen, denk maar aan een slaapstoornis, eetstoornis of concentratieproblemen. Deze gevoelens zijn normaal en een veel voorkomend reactie op verlies. U bent misschien niet voorbereid op de intensiteit en de duur van uw emoties of hoe snel uw stemmingen kunnen veranderen. Om u te helpen staat hieronder de 3 belangrijkste manieren om met verdriet en verlies om te gaan.

Rouwproces

Het is niet gemakkelijk om het hoofd te bieden nadat een geliefde is overleden. U zal rouwen en treuren. Rouwen is het natuurlijk en individueel proces dat u doormaakt om een groot verlies te accepteren. Uw verdriet wordt waarschijnlijk fysiek, emotioneel en psychologisch uitgedrukt. Het zal uniek zijn voor u, afhankelijk van uw eigen persoonlijkheid, uw relatie met de persoon die u verloren bent en zelfs de omstandigheden van de dood. Het is onvermijdelijk dat het rouwproces tijd kost. Genezing gebeurt geleidelijk, iedereen heeft een ander tijdschema gedurende het rouwen. De ene persoon kan zich na enkele weken beter voelen, waar anderen meer tijd nodig hebben en hun rouwproces gemeten kan worden in jaren. Forceer niets en laat uw rouwervaring op een natuurlijk proces verlopen.

meisje

Zelfverzorging

Gedurende het rouwproces  is het belangrijk om te onthouden dat u voor uzelf moet zorgen. Verdriet leidt vaak tot een verstoorde slaap, een verminderde eetlust en een gebrek aan interesse in dagelijkse taken, dit zijn allemaal factoren die uw gezondheid en welzijn kunnen beïnvloeden. Houd rekening met uw gezondheid en uw dagelijkse gewoontes. Probeer voldoende te slapen, volg een gezond dieet en sport regelmatig. Het meenemen van een vriend naar de fitness of restaurants kan u gemotiveerd houden. Overweeg een medische controle om er zeker van te zijn dat uw gezondheid niet is achteruitgegaan, vooral als u een bestaande gezondheidstoestand heeft. 

 

meisje

 

Zoek steun bij verdriet en verlies

Een normale reactie van het emotioneel lijden is dat u zich terugtrekt van anderen. Het hebben van sociaal contact met andere mensen is een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Indien u zich niet op uw gemak voelt om face-to-face met anderen over uw gevoelens te praten, kunt u online psychische hulp verkrijgen. Het is belangrijk om uw gevoelens uit te drukken als u rouwt en om uzelf niet te isoleren. Steun zoeken bij anderen is dé oplossing tot het verminderen van verdriet.