Tekeningen en modellen beschermen tegen inbreuk?


Feiten / vrijdag, april 26th, 2019

Heb je een onderneming en heb je zorgvuldig nagedacht over het design van je producten? Zorg dan dat je net zo zorgvuldig omgaat met de bescherming hiervan. Door het feit dat een design een belangrijk deel van het product is om een onderscheidend vermogen te kunnen creëren en twijfelende consumenten over de streep te trekken, mag de bescherming hiervan niet vergeten worden. Over het algemeen besteden bedrijven veel tijd en geld aan het ontwerp van een uniek en onderscheidend uiterlijk van producten, maar vergeten deze bedrijven het te beschermen tegen inbreuk door derden. Het is belangrijk om na het ontwerp van het design meteen de hulp in de schakelen van een merkenburo. Dit merkenburo zal er dan voor zorgen dat het model geregistreerd wordt en u vervolgens kunt genieten van optimale bescherming van het model of de tekening.

Hoe werkt een modelregistratie precies?

Om voor deze modelbescherming in aanmerking te komen moet het model of de tekening nieuw zijn en over een eigen karakter beschikken. Met deze nieuwheid wordt bedoeld dat er op het moment van registreren geen identieke modellen aan het publiek beschikbaar zijn gesteld. Met een eigen karakter van een model wordt het duidelijke verschil bedoeld tussen de algemene indruk die het model bij de gebruiker wekt en de indruk die bij de gebruiker wordt gewekt door eerder ontworpen modellen. Je kunt ervoor kiezen om een model te laten registreren in de Benelux, de Europese Unie of internationaal. Bij alle drie de mogelijkheden kan het model vijf jaar beschermd worden tegen inbreuk en kan de modelregistratie tot vijfentwintig jaar verlengd worden. Bij de internationale bescherming kunnen de regels per land verschillen door de daar geldende nationale wet. Met betrekking daarop kan je contact opnemen met het merkenburo voor passend advies.

De verschillende aspecten van modelrecht

Bescherming van vormgeving is van groot belang voor ondernemingen. In bijna alle branches speelt het modelrecht een belangrijke rol. Met een goede bescherming van de vormgeving verkrijg je een belangrijke voorsprong op concurrenten. Het modelrecht staat bekend als een intellectueel eigendomsrecht. Onder het modelrecht valt een nieuw uiterlijk van voortbrengsels met een eigen karakter. De regelgeving omtrent modelrecht is complex. Om die reden werkt het merkenburo samen met een aantal advocaten die gespecialiseerd zijn in modellenrecht. Op deze manier is het merkenburo in staat om het model en de tekening via het modelrecht optimale bescherming te bieden.