Verzachten van de pijnlijke momenten


Feiten / donderdag, januari 3rd, 2019

Het leven zit vol momenten. De momenten komen voor in allerlei soorten en maten. Zo in het nieuwe jaar willen we eigenlijk alleen maar uitkijken naar leuke momenten, bijzondere gebeurtenissen en onvergetelijke ervaringen. Helaas zal een deel van die speciale momenten gekenmerkt zijn door verdriet, verlies en pijn. Over het algemeen praten we er liever niet over, maar er zijn ook pijnlijke momenten in het leven. Daar moet je mee leren omgaan of het verwerken. Doe je dit niet? Dan kruipt het onverwachts ineens te voorschijn. Ik vind dat Acda en de Munnik dit zeer goed omschrijven in hun liedje “Oud Verdriet”. Om iedereen die momenteel rouwt en iedereen in de toekomst een hart onder de riem te steken, vertel ik je vandaag hoe je die pijnlijke momenten kan verzachten.

Herinneren van geliefde

Het klinkt misschien wat cliché, maar het beste is om met een traan en een glimlach terug te denken aan al die andere momenten die je gedeeld hebt met de overledene. In het begin is dit erg moeilijk. Dat geeft ook zeker niet. Iedereen verwerkt verdriet, pijn en verlies op zijn eigen manier. Zo heb ik bijvoorbeeld een assieraad laten maken van mijn overleden geliefde. Ik begrijp dat het niet voor iedereen een goed idee is, maar het assieraad stelt mij op een of andere manier gerust. In het assieraad zit namelijk een beetje as verwerkt van mijn geliefde. Hierdoor draag ik hem altijd met me mee.

Ik zeg niet dat jij ook een assieraad moet laten maken als een geliefde overleden is. Het is wel verstandig om op een speciale manier jouw geliefde te herinneren. Dat kan dus door middel van een assieraad of een ander sieraad. Andere mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een prachtige foto op een prominente plek te plaatsen in huis. Ik wil je vooral meegeven dat je de pijnlijke momenten kan verzachten door jouw geliefde te herinneren op een manier dat goed voelt voor jou.

Neem de tijd voor rouw

Zoals ik in het begin al aankaartte, is het belangrijk dat je het moment wel ervaart. Het is pijnlijk en ergens is een deel van je dat dit liever niet doet. Toch is het verstandig om dit wel te doen. Het zal altijd een onderdeel van je leven blijven, maar laat je leven er niet door leiden. Luister bijvoorbeeld wel even naar die super verdrietige nummers en huil totdat je niet meer kunt. Natuurlijk kan je ook de andere kant op gaan. Zet een keer dat hele lekkere nummer op waar je niet op stil kunt staan om het allemaal even te vergeten. Wat je ook doet en hoe je dat doet, is geheel aan jou. Als je het maar wel ervaart, ongeacht hoe pijnlijk het is. Tijd verzacht uiteindelijk alle pijnlijke momenten.