Waar moet je rekening mee houden als je een eigen bedrijf start?


Op het werk / dinsdag, augustus 30th, 2022

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om een eigen bedrijf te starten. Dat heeft onder andere te maken met dat er veel vraag is naar bepaalde producten en diensten. Het starten van een bedrijf is niet zomaar iets en er zijn zeker zaken waar je rekening mee moet houden, vooral als je jouw bedrijf gaat vestigen in een bedrijfspand. Hierbij kun je denken aan het opgeven van de juiste gegevens bij de belastingdienst en de kamer van koophandel, maar ook aan het laten schoonmaken van het bedrijfspand. 

 

Je bedrijf produceert altijd afval 

Het maakt niet uit hoe groot je bedrijf is, een bedrijf produceert altijd afval ondanks je dit probeert te voorkomen. Zelfs freelancers die vanuit huis werken, produceren afval. Hierbij kun je denken aan verpakkingen van etenswaren, maar ook aan papier dat versnipperd moet worden. Grote bedrijven produceren veel afval als zij zich bezighouden met het produceren van producten, maar ook produceren werknemers van zulke bedrijven extra afval. Het is belangrijk dat afval goed wordt gesorteerd en gerecycled. Dit kan je het beste uitbesteden aan een bedrijf waar een rolcontainer huren mogelijk is. Zij komen ook regelmatig al het afval ophalen en zorgen ervoor dat het gerecycled wordt indien dat mogelijk is. 

 

Houd rekening met de belastingaangifte en voorkom boetes

Elk bedrijf in Nederland is verplicht om de ontvangen BTW af te staan aan de belastingdienst, dus ook jouw bedrijf moet dit doen. Het is daarom belangrijk om de BTW die klanten betaald hebben, apart te houden totdat je dit moet betalen aan de belastingdienst. Dit kan je het beste doen door een aparte zakelijke rekening te openen waar je de BTW op kan storten. Het is erg belangrijk dat je altijd de BTW op tijd betaalt, want anders kun je een boete krijgen die op kan lopen duizenden euro’s. Naast de BTW zijn er ook andere soorten belastingen waar je rekening mee dient te houden. 

 

Zorg dat de boekhouding op orde is

Veel ondernemers vinden het vervelend om de boekhouding te moeten doen en dat is het ook. Als ondernemer ben je natuurlijk het liefst bezig met het verkopen van producten of leveren van diensten, maar toch moet de boekhouding ook gedaan worden. De belastingdienst kan je boekhouding namelijk controleren en als deze niet compleet is of als er fouten in staan, dan kan je daarvoor gestraft worden.