Autorijlessen, dit kun je van je eerste rijles verwachten


Onderweg / vrijdag, september 9th, 2022

 

Starten met autorijlessen is niet alleen leuk, maar ook heel spannend. Je hebt naar beste weten een goede rijschool uitgekozen en je kruipt voor het eerst achter het stuur met een wildvreemde instructeur. En dan moet je ook nog eens iets gaan doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan, autorijden! 

Veel mensen vinden het dan ook spannend om voor het eerst een autorijles te volgen. Om die spanning een beetje te verminderen vertellen we je in dit blog wat je van je eerste rijles kunt verwachten.

Tip: begin altijd met een proefles

Voordat we gaan vertellen wat je precies van je eerste rijles kunt verwachten, willen we eerst met een belangrijke tip beginnen. En dat is dat je eerste autorijles naar onze mening altijd een proefles moet zijn. Naast dat je instructeur vakkundig is moet je namelijk ook een persoonlijke klik hebben. En dat laatste weet je alleen als je een keer met de instructeur gaat lessen.

Het fijne van een proefles is dat de meeste autorijscholen hem gratis aanbieden, dus je zit nergens aan vast mocht er geen klik zijn tussen jouw en de instructeur.

Je eerste rijles

Tijdens de eerste rijles maak je kort kennis met je instructeur en ga je vaak naar een industrieterrein om het sturen onder de knie te krijgen. Vaak mag je ook al oefenen met schakelen en richting aangeven. Sturen, schakelen en richting aangeven zijn de belangrijkste basisvaardigheden die je nodig hebt als autobestuurder.

En de meeste instructeurs bepalen aan de hand van die dring dingen welk lesadvies ze je geven. Dus hoeveel rijlessen je ongeveer nodig hebt om je rijbewijs te kunnen halen.

Maak je hier verder niet te druk over, want uiteindelijk is het niets meer dan een advies. Sommige mensen leren het autorijden verrassend snel en kunnen daardoor sneller afrijden dan verwacht. En ook het omgekeerde komt voor. Soms maakt de instructeur een inschatting dat je relatief weinig lessen nodig hebt, maar blijkt uiteindelijk dat je toch meer moet oefenen dan verwacht.

Ga daarom zonder verwachtingen je eerste rijles in en probeer vooral te ervaren hoe het is om een auto te besturen en te bedienen. Richt je daarbij vooral op of je de manier van lesgeven prettig vindt en of je je op je gemak voelt bij je rijinstructeur. Want die twee zaken zijn enorm belangrijk om goed auto te leren rijden.

Kleding en schoenen

Autorijden op hoge hakken of op teenslippers is voor ervaren automobilisten al niet fijn, laat staan als je voor het eerst rijles neemt. Zorg daarom voor platte comfortabele schoenen, bijvoorbeeld sneakers. Trek daarnaast geen strak overhemd aan, tenzij het een stretch hemd is. Je moet lekker kunnen bewegen als je aan het autorijden bent, anders wordt het oncomfortabel om goed om je heen te kijken.

Het adviesgesprek 

Na afloop van je eerste rijles volgt er altijd een kort adviesgesprek waarin de rijinstructeur met je bespreekt hoe het ging en hoeveel rijlessen hij verwacht dat je nodig hebt om je rijbewijs te halen. Ons advies is om bij twee rijscholen een proefles te boeken en de adviezen met elkaar te vergelijken. Op die manier kun je de verschillende adviezen beter tegen elkaar afwegen en een goede keuze maken.