De nieuwe generatie 3D printer: de Formlabs Form 3


Op het werk / maandag, maart 29th, 2021

Door de specifieke werkwijze hebben de 3D printers van Formlabs snel naamgemaakt. Het is juist het werken met SLA wat het grote verschil maakt. Deze techniek, die ook bekendstaat als stereolithografie, kan op veel manieren profijt bieden aan de gebruikers van de printers van deze fabrikant. De kwaliteit van alles wat je ermee maakt zal altijd hoog zijn. Daarnaast is het wel goed om te weten dat het proces van printen net even anders verloopt dan bij andere printers het geval is. Dit is wel belangrijk om mee te nemen wanneer je ermee aan de slag gaat.

Resin vloeistof als de basis

Formlabs 3D printers gebruiken vloeistof om de basis te leggen. Dit is de resin die gebruikt wordt. Dit is dus al direct anders dan andere soorten filament zoals je gewend bent uit andere 3D printers. De resin wordt vervolgens met een laser bewerkt om uit te harden. Door het gebruik van de laser is de precisie en veelzijdigheid van deze techniek te garanderen. Werkelijk alles wat je in je hoofd hebt kan je tot werkelijkheid maken op deze manier. Bovendien zal het uitharden tot zeer gehard plastic. Zo kan je er dus ook veel waarde van hebben.

De opbouw van de printers

Wie de andere printers in deze branche gewend is, zal misschien even moeten wennen aan de manier waarop de 3D printers van Formlabs in elkaar zitten. Dat komt omdat deze printers ruimte nodig hebben voor een reservoir voor resin, maar ook voor de laser. Aan de andere kant biedt dit ook mogelijkheden. Het printoppervlak en de printinhoud zijn namelijk ook flink groot. Dit is juist ook de reden waarom er veel verschillende ontwerpen mee te maken zijn. Wat dus ook leidt tot gebruik in allerlei verschillende soorten branches. Dit is wat het onderscheidende vermogen ervan is.

Tot het eindresultaat komen

Wanneer de vloeistof met de laser is bewerkt is binnenin de Formlabs Form 3, is de basis van het ontwerp gelegd. Daarna is het belangrijk dat de ontwerpen met IPA alcohol gewassen worden. Ook wordt er gewerkt met uv-licht om het geheel definitief te laten uitharden. Deze nabewerking is nodig om de allerbeste kwaliteit te garanderen. De werkwijze met de printers van Formlabs is dus op alle vlakken flink anders, maar daardoor wel heel goed bruikbaar. Zo worden er vaak prototypes mee gemaakt die direct inzicht geven in de vele mogelijkheden die je hebt met een ontwerp. Dit is van groot belang.