Alcoholgebruik in Corona-tijd


Bij je thuis / dinsdag, oktober 13th, 2020

De momenten in mijn leven waarop ik mij het meest behaaglijk voel, zijn de momenten wanneer het ergens gezellig is. Verjaardagen waar ik met een biertje in de hand met oude bekenden bijklets. Een middagje voetballen met mijn vriendenteam en daarna bier drinken in de kantine. Een familiebijeenkomst waar ik met een oom een wijntje drink en over politiek praat. Er is daarbij vaak alcohol in het spel zoals je ziet, maar eigenlijk heb ik dat nooit als problematisch ervaren. Ik ben een gezelligheidsdrinker en ik hou het meestal bij een paar drankjes in het weekend. Sinds de uitbraak van het Corona-virus is mijn leven echter danig veranderd. Alle gelegenheden die ik zo gezellig vind, en die in feite mijn leven kleur geven, zijn er opeens niet meer. Ik merk dat ik hierdoor vaker thuis in mijn eentje een biertje open.

Bier drinken op de bank

Zonder de gezelligheid van familie, volle voetbalkantines of verjaardagen wordt mijn leven tamelijk leeg. Ik heb momenteel geen vriendin, dus 's avonds zit ik alleen op de bank. Om het gevoel van gezelligheid te reproduceren, open ik dan een biertje in mijn eentje. Ironisch genoeg ben ik meer gaan drinken terwijl er geen gelegenheden meer zijn waar ik normaal gesproken zou drinken. Nog steeds zie ik het niet per se als een probleem. Tot nu toe blijft het bij een of maximaal twee biertjes op een avond. Toch voel ik dat ik op mijn hoede moet zijn om te voorkomen dat matig alcoholgebruik verandert in Binge drinken.

Zoeken naar andere hobbies

Om te voorkomen dat mijn alcoholgebruik verandert in alcoholmisbruik, heb ik een paar nieuwe Corona-proof hobbies gevonden. Via Marktplaats heb ik een wielrenfiets op de kop getikt. 's Avonds als ik me verveel, open ik niet meer een biertje, maar ga ik een stuk fietsen. Daarna kruip ik met een kop thee in bed. Ook ben ik begonnen aan een cursus Chinees bij een avondschool. Sommige scholen bieden nog steeds lessen in kleine klasjes aan, waardoor ik weer wat vaker onder de mensen kom. Voor mij helpen deze hobbies om niet meer iedere avond met een biertje op de bank te hangen. Als jij hetzelfde probleem hebt, zou je dit ook kunnen proberen. Een cursus tekenen, een instrument leren bespelen of gaan fitnessen bijvoorbeeld. Als dit niet helpt is en je je alcoholgebruik als problematisch ervaart, dan zijn er ook instanties die je kunnen helpen om dit probleem te tackelen!