Autoverzekering: waar moet ik op letten?


Onderweg / dinsdag, januari 9th, 2018

Een passende autoverzekering uitzoeken. Dat is niet altijd makkelijk. Toch is het belangrijk dat je goed verzekerd op weg gaat. Maar je wilt natuurlijk ook niet te veel betalen. Het is daarom belangrijk autoverzekeringen goed met elkaar te vergelijken.

 

Autoverzekering: heel veel verschillen

 

In Nederland kun je maar liefst kiezen tussen zo’n 75 autoverzekeringen. Maar het moge duidelijk zijn dat de gemiddelde Nederlander niet zo veel tijd wil besteden aan het uitzoeken van een autoverzekering. Hoe belangrijk en handig ook, het is en blijft een noodzakelijk kwaad. Om het nog maar niet te hebben over alle voorwaarden, termen en andere zaken die soms moeilijk te begrijpen zijn.

 

De basis

 

Elke verzekeraar gaat uit van een aantal zaken voor het berekenen van de premie. De punten die voor het afsluiten van een autoverzekering belangrijk zijn, zijn: het type auto, het kenteken, je leeftijd en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. In principe is het zo dat hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt. Hieruit volgt de berekening van de basispremie. Maar hoewel iedere verzekeraar deze punten hanteert, is het belangrijk een verzekering te zoeken die bij jouw situatie past. En dat kan echt per autoverzekering verschillen.

 

Welke dekking moet ik hebben?

 

Voor en autoverzekering kun je kiezen uit drie dekkingen:

WA (Wettelijke aansprakelijkheid). Deze verzekering is verplicht. Deze verzekering dekt de schade aan anderen, maar dekt je eigen schade niet.

Beperkt casco of WA plus: dit dekt de schade aan anderen en schade door zaken als diefstal, inbraak, brand en ruitbreuk. Schade die je zelf hebt veroorzaakt vergoedt deze dekking niet.

Allrisk of volledig casco: Deze dekking vergoedt schade zoals beschreven bij beperkt casco en bovendien schade die je zelf hebt veroorzaakt.

 

Aanvullend

 

Net als bij je zorgverzekering kun je je bij de autoverzekering aanvullend verzekeren. Dat kost wat meer, maar ook hier is het belangrijk dat je jezelf goed informeert. Belangrijke aanvullende verzekeringen kunnen zijn: ongevallen inzittendenverzekering, schadeverzekering voor inzittenden en een rechtsbijstandverzekering. Ook hierin worden verschillende pakketten aangeboden.

 

Vergelijk verzekeringen dus goed met elkaar. Met een goed advies kun je jezelf veel besparen en toch goed verzekerd zijn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *