Ga je een elektrische fiets kopen? Hier moet je op letten!


Onderweg / dinsdag, juni 14th, 2022

De elektrische fiets is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Dat is niet gek, want elektrisch fietsen brengt veel voordelen met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk langere afstanden afleggen op de fiets, waardoor je minder snel de auto pakt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid! Wil jij ook een elektrische fiets aanschaffen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Lees dan snel verder om de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een elektrische fiets te ontdekken!

Je beschikbare budget

Voordat je op zoek gaat naar de ideale elektrische fiets, is het belangrijk dat je weet wat je maximaal aan de fiets wilt spenderen. Elektrische fietsen zijn verkrijgbaar in tal van soorten en maten, met allerlei extra opties en accessoires. Van een Gazelle e bike tot aan een simpele elektrische stadsfiets of een Cortina elektrische fiets; de mogelijkheden zijn eindeloos! Door voorafgaand aan je zoektocht naar de juiste fiets een budget vast te stellen, kun je een eerste selectie maken van welke merken, soorten fietsen en extra accessoires tot de mogelijkheden behoren. 

 

De juiste maat

Een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van je nieuwe elektrische fiets, is de framemaat van de fiets. Je kunt de juiste maat achterhalen door je binnenbeen als volgt op te meten: ga met je benen iets gespreid staan (op schouderbreedte), meet de afstand van het bovenste punt van je binnenbeen tot aan de vloer op in centimeters. Vermenigvuldig dit getal nu met 0.66 om jouw ideale framemaat te achterhalen. 

 

De juiste trapondersteuning

Een ander belangrijke factor bij het kiezen van jouw ideale elektrische fiets, is het type trapondersteuning van de fiets. Je kunt kiezen voor een rotatiesensor of een trapkrachtsensor. De rotatiesensor stelt je in de gelegenheid om zelf te controleren in hoeverre je ondersteuning krijgt bij het fietsen aan de hand van hoe vaak je fietst en welke trapsnelheid je precies wil hanteren. De trapkrachtsensor werkt anders: deze sensor meet hoe hard je zelf trapt tijdens het fietsen en geeft je meer ondersteuning als je meer kracht zet. Probeer, waar mogelijk, beide opties eens uit tijdens een proefrit om te ontdekken welke optie het beste bij jou past.

 

Kies voor een fiets met garantie

Het laatste belangrijkste aandachtspunt bij het kopen van een nieuwe elektrische fiets, is het kopen van een fiets met garantie. Je doet immers een flinke investering, dus het is belangrijk dat een reparatie vergoed wordt wanneer er iets aan de fiets kapot gaat.