Het internet: een walhalla van mooie BH\\’s


Feiten / woensdag, november 6th, 2019

Goud

Het is 1907. Mary Jacob en haar dienstmeisje hebben er schoon genoeg van: dat korset moet de deur uit. Er moet toch een andere oplossing zijn om de borsten in het gareel te kunnen houden? Om zonder pijn rond te kunnen rennen, om zonder ingesnoerde buik er toch mooi uit te kunnen zien? Samen doen ze een flinke brainstormsessie en bedenken hierbij de beha, gemaakt uit twee zakdoeken en een lint. Niet de beste en meest ondersteunende oplossing, maar het werkt.  Op dat moment wisten zij waarschijnlijk nog niet dat ze goud in handen hadden. De beha wordt door andere mensen verfijnd, er worden cups toegevoegd en de bandjes worden verstelbaar gemaakt. Er komt een systeem op de markt wat verschillende groottes overzichtelijk maakt en ruim 110 jaar later is het hét kledingstuk wat onmisbaar is in elke vrouwelijke kledingkast. Een goede collectie beha’s is simpelweg niet meer weg te denken uit je huishouden.

Verschil

Maar daar zit precies het dingetje. Een collectie beha’s is één ding, een góede collectie… dat is echter waar het lastig wordt. Hoewel de gemiddelde beha-maat op het moment van Nederland 80-C is, zijn er heel mensen die hier niet bij horen. Net als bij de lengte en bij kledingmaten is ieder mens anders. Sommige zijn petite, andere mensen wat voller. Sommige zijn lang, andere zijn klein. Andere mensen zijn heel gemiddeld qua lengte, maar hebben dusdanig lange benen dat ze toch grotere maten broeken moeten kopen. En waar je met de gewone lengte en breedte maten toch vaak jezelf wel in een standaardmaat krijgt, is dat bij beha’s echt een stuk lastiger. Een goede beha moet immers strak zitten, maar niet knellen. Hij moet aansluiten, maar niet puilen. Hij moet de cups omhoog houden, maar niet snijden. Al met al heel veel zaken om rekening mee te houden, wat het vinden van de juiste maat erg lastig kan maken.

Internet

Vaak vind je in de gewone shops weinig leuke beha’s. Smalle meisjes met grote borsten kunnen vaak kiezen uit zwart, wit, en huidskleur. Geen leuke patroontjes, maar alleen standaardbh’s  die niet eens bijster mooi zitten. Het internet is daar gelukkig een reddende partij voor. Tegenwoordig kan je je beha’s namelijk gewoon online bestellen. Ik heb zelf vaak te maken met de zoektocht naar een grote maten bh. Deze zijn in de winkel vaak schaars, maar online in overvloed. Wat er niet past stuur ik gewoon weer terug. Zo kan ik ook aan mijn goede collectie beginnen. Eindelijk!