Ongewoon tafereel


Op het werk / zondag, januari 24th, 2021

Mijn broer is een bouwvakker bij het welbekende bouwbedrijf BAM. De aannemer was afgelopen zomer begonnen met de verbouwing van het station Delft. De voormalig boven de grond liggend treinlijn moest onder de grond worden verwerkt. Hiervoor moesten veel damwanden worden aangesleept en op de bouwplaats worden geborgen. Omdat de damwanden niet goedkoop zijn is er camerabeveiliging toegepast op de bouwplaats. Het terrein was gigantisch en aan twee kanten afgezet met grote hekwerken om te voorkomen dat mensen er overheen gingen lopen om naar de andere kant van het spoorgebied te komen. Laatst vertelde mijn broer dus een verhaal dat ondanks de scheiding het toch iemand was gelukt om naar de overkant te komen, een student niettemin! Hoe dan, hoor ik u vragen? Dat kan ik u dus haarfijn uitleggen aan de hand van de camera beveiliging bouwplaats. De beelden hebben alles vastgelegd. 

De dappere reis naar huis

Op de beelden die mijn broer liet zien zag je een student slingerend fietsend bij het hekwerk aankomen. Waarschijnlijk was de knaap aangeschoten, maar ik wil geen assumpties maken. Het punt is dat de jongen keihard afremt wanneer hij het hekwerk ziet. Op de beelden zie je hem een paar minuten twijfelen. Je ziet zowat de radertjes in zijn hoofd draaien. Hij probeert in zijn gedachten een nieuwe route naar huis te bedenken. Na vijf minuten besluit hij opeens over het hekwerk te klimmen. Hiervoor gooit hij eerst zijn omafiets met alle kracht over het hekwerk heen en daarna klimt hij er zelf overheen! Toen ik de beelden bekeek met mijn broer gingen we bijna stuk van het lachen. De jongen viel met zijn snuffert zo in het zand toen hij van het hekwerk afsprong.

Met staart tussen de benen terug

Nadat mijn broer de tape had laten zien vertelde hij dat hij het beste deel nog moest vertellen. Kennelijk kwam de jongen de volgende dag terug om zijn fiets op te halen. Helaas is dat niet te zien op de beelden, maar kennelijk was de jongen over de andere kant van de spoorzone het hekwerk over geklommen zonder eerst weer zijn fiets overheen te gooien! De arme jongen moest met diepe verontschuldigingen zijn fiets komen ophalen bij de bouwvakkers, die hem natuurlijk vierkant uitlachte. Camera beveiliging is handig, maar het kan ook behoorlijk leuk zijn!