Riool verstopt?


Bij je thuis / dinsdag, augustus 30th, 2022

Stroomt je toilet over of staat je badkamer blank? Een verstopt riool wil je zo snel mogelijk opgelost hebben. Een verstopt riool kan verschillende oorzaken hebben, maar in alle gevallen levert het veel overlast op zoals wateroverlast maar ook stank. Erg hygiënisch is het ook niet. Wat kun je zelf doen om dit probleem op te lossen en wanneer moet je een professioneel bedrijf inschakelen?

Zelf je riool ontstoppen

Eigenlijk zijn er in grote lijnen twee dingen die je zelf kunt doen om je riool te ontstoppen. Ten eerst kun je met een ontstopper, of plopper, proberen zelf de doorstroming weer op gang te brengen. Een ontstopper is de bekende houten steel met de rode zuignap aan het eind. Met dit ding kun je een vacuüm creëren en zo, met een plop, het vuil laten losschieten. Mocht deze fysieke oplossing niet werken, dan is er de mogelijkheid een vloeistof door de afvoer te gieten. Deze vloeistoffen zijn allemaal in meer of mindere mate agressief en niet fijn voor het milieu. Het kan soms nodig zijn om de ontstopping op te lossen zonder hoge kosten te maken, maar probeer regelmatig gebruik te voorkomen. Wanneer je je riool vaak op deze manier moet ontstoppen, dan is er óf iets structureel mis óf je bent zelf te onoplettend bij het gebruik van bijvoorbeeld de keukenafvoer of de wc. Gooi geen doekjes of hygiëneproducten in de wc en gebruik een gootsteenzeefje. Een voorzorgsmaatregel die je wel zonder problemen regelmatig kunt nemen is de afvoer doorspoelen met kokend water. Dat kan bij alle afvoeren van de keuken, wc en of badkamer helpen om eventuele achtergebleven resten, van bijvoorbeeld zeep of vet, op te lossen en door te spoelen.

Een bedrijf inschakelen

Lukt het niet om om jouw afvoor zelf te ontstoppen, dan is het handig om een ontstoppingsdienst of loodgieter in te schakelen, bijvoorbeeld riool ontstoppen Lelystad. Zeker ook wanneer verstoppingen vaker voorkomen is het aan te raden er eens een professioneel bedrijf naar te laten kijken. Zo’n bedrijf heeft professionele apparatuur, zoals rioolcamera’s en ervaring met deze problematiek. Meestal kunnen ze snel ter plaatse zijn en krijg je zelfs een garantie van drie maanden of meer op de ontstopping. Ook kunnen ze je helpen om toekomstige verstoppingen te voorkomen door tips te geven die aansluiten bij jouw specifieke situatie. Ook wanneer je alleen nog maar last hebt van stank en er (nog) niets verstopt zit, kan het verstandig zijn er een professional naar te laten kijken. Afgezien van het feit dat je de rioollucht natuurlijk kwijt wilt, kun je zo ook grotere problemen in de toekomst vermijden.