Tips om genoeg beweging te krijgen als je ouder bent


Feiten / woensdag, maart 24th, 2021

Als je ouder wordt is het steeds minder vanzelfsprekend dat je de hele dag buiten in beweging bent en dingen te doen hebt. Je werkt misschien niet meer en zit veel thuis. Reizen gaat misschien lastig omdat de gesteldheid van je man of vrouw minder is. Toch moet je proberen je lichaam gezond te houden. Het is erg belangrijk dat als je ouder wordt je nog steeds zoveel mogelijk blijft bewegen. Door veel te bewegen gaat je lichaam veel minder snel achteruit en zul je meer spiermassa overhouden om nog wel leuke dingen te doen met familie en vrienden. 

Wat kun je doen om meer te kunnen bewegen?

Als je zelf niet meer heel goed kan lopen en het snel te zwaar wordt kun je misschien een rollator kopen. Met een rollator kun je veiliger langere afstanden afleggen zonder je grote zorgen te hoeven maken. Het is minder zwaar en je hebt geen ondersteuning nodig van anderen. Je bent minder van andere afhankelijk en kunt gaan en staan waar je zelf wilt. 

Andere ouderen opzoeken

Iedereen wordt ouder en er zijn genoeg mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Je kunt andere ouderen in je buurt opzoeken en benaderen om samen dingen te gaan doen. Zo kun je elkaar stimuleren om te blijven bewegen en onderhoudt je ook nog contact met andere mensen in jouw omgeving. Je kunt samen meedoen in bewegingsprogramma’s of samen een gezamenlijke doelstelling opstellen die jouw en andere ouderen pushen om aan zichzelf te blijven werken.

Het aanschaffen van een senioren mobiel

Als oudere is de kans groter op een ongeluk of een gevaarlijke situatie waar je hulp bij nodig hebt. Als je een senioren mobiel aanschaft kun je met een sneltoets eenvoudig de belangrijkste contacten bereiken in geval van nood. 

Ook kun je met een SOS toets hulp inschakelen als je bijvoorbeeld bent gevallen en niet meer overeind komt. Niet alleen is dit veiliger voor jezelf, het geeft je familie en vrienden ook een veiliger gevoel. Als je ergens heen gaat om te bewegen weten ze in ieder geval dat je hen kan bereiken als er iets aan de hand is. Zo kun je lekker bewegen zonder je zorgen te maken. 

Het aanschaffen van een senioren mobiel is niet duur vergeleken de smartphones van tegenwoordig. Je kunt een senioren mobiel al aanschaffen voor minder dan 50 euro. Hiermee komen nog een aantal andere voordelen kijken zoals een eenvoudig systeem met grotere toetsen en een extra groot en duidelijk beeldscherm.

Bewegen gedurende de corona periode

Als oudere is het in deze periode nog moeilijker om in beweging te blijven. Je wil niet bij andere in de buurt komen om te voorkomen dat je het coronavirus oploopt. Hierdoor zit je alleen wel thuis niks te doen. Het is verstandig om toch elke dag even een rondje te lopen of op een andere manier in beweging te blijven. Niet iedereen vindt hetzelfde leuk en het is dan ook belangrijk om op zoek te gaan naar een activiteit die jij echt leuk vindt.