Waarom beginnen met hardlopen?


vrije tijd / vrijdag, september 30th, 2022

Hardlopen is een relatief makkelijke sport om te beginnen. Het belangrijkste is het hebben van de correcte schoenen, al is het wel handig om daarnaast nog een aantal items te hebben. Voor vele mensen is het verlies van motivatie iets wat snel gebeurd is. Zij rennen een rondje en de volgende keer zal het regenen, voelt iemand zich niet helemaal lekker of zal er een ander excuus zijn om lekker op de bank te blijven zitten. Waarom is het toch belangrijk om de schoenen aan te trekken en erop uit te gaan? Hier lees je het!

Hart- en vaatziekten

Hardlopen doet wonderen voor iemands gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Gepaard met een gezond eetpatroon zal het risico op het ontwikkelen van allerlei ziektes en aandoeningen sterk verminderen. Zo kan iemand letten op de gezondheid van eigen hart door hard te lopen. Het is gebleken dat hardlopers ongeveer vijf jaar langer leven dan inactieve mensen en 15-30 procent minder kans hebben om te overlijden aan een hartaandoening. Het risico op hart- en vaatziekten vermindert, omdat het hart harder moet werken om al het bloed het lichaam door te pompen. Dit versterkt de bloedvaten en zorgen dat aderen minder snel dichtslippen. Ook het risico op het oplopen van kanker kan verminderen. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig hardlopen het risico op het ontwikkelen van 13 soorten kanker kan verminderen. Het is niet de oplossing op kanker, wel een mogelijke preventiemethode.

Botten

Hardlopen heeft een positief op de botten. De dichtheid van botten neemt ongeveer 1% af per jaar na iemands dertigste levensjaar. Deze zullen dus steeds brozer worden. Dit is goed te zien bij ouderen. Zij breken sneller boten na een val, omdat hun botten een stuk brozer zijn dan die van jongere mensen. Hardlopen kan ervoor zorgen dat dit minder snel gebeurt, omdat de botten regelmatig belast worden.

Hardlopers lopen minder kans op op het ontwikkelen van artrose en andere gewrichtsaandoeningen. Dit kan komen omdat hardlopen helpt bij het onderhouden van een gezond lichaamsgewicht, maar ook omdat het rennen de knieën, heupen en het kraakbeen belast, waardoor het versterkt.

Mentaal

Net zoals bij elke sport, heeft hardlopen een positief effect op iemands mentale gezondheid. Bewegen zorgt ervoor dat het hormoon endorfine wordt aangemaakt. Dit geeft het euforische gevoel wat mensen voelen na sporten of rennen, de ‘runners high’. Paar dit met het feit dat hardlopers over het algemeen een positiever zelfbeeld hebben  en iemand zal zich snel beter voelen.

Loopband

Wat jammer is aan hardlopen, is dat het buiten nog wel eens minder goed weer kan zijn. Niet iedereen is fan van rennen in de regen. Gelukkig kunnen zij een loopband aanschaffen. Er bestaan verschillende typen loopbanden die verschillende opties kunnen hebben. Let dus goed op bij het kopen van een nieuwe loopband. Kijk bijvoorbeeld eens naar een Flow Fitness loopband of een Tunturi loopband. Beiden zijn goed geprijsd en hebben goede reviews. Dan kan het rennen beginnen.