Een bestuursjaar doen tijdens je studie


Met vrienden / maandag, maart 30th, 2020

Als je student bent, zijn er vele extracurriculaire activiteiten die je kunt doen. Een van deze activiteiten is het vervullen van een bestuursfunctie binnen een vereniging. Dit kan een studie-, studenten- of sportvereniging zijn. Ook kun je kiezen tussen een parttime of fulltime bestuur. Zelf heb ik een jaar lang een parttime bestuursfunctie vervuld binnen mijn studievereniging. Dit was super leuk, maar ook heel druk. In deze blog deel ik een aantal tips om een bestuursjaar door te komen. 

Neem een flexibele (of geen) bijbaan

Een bestuursjaar doen kost helaas wel aardig wat geld. Je moet zelf natuurlijk alle activiteiten bijwonen en er komen nog veel andere kosten bij kijken. Als je een fulltime bestuur doet krijg je hier vaak een bestuursbeurs voor van de universiteit. Waarschijnlijk kan dit niet alle kosten dekken, maar wel een groot deel. Bij mijn parttime bestuursfunctie bestond deze beurs echter niet. Om toch een deel van mijn kosten te kunnen dekken, moest ik hier dus wel bij blijven werken. Echter had ik ook nog een studie om te halen, dus dit kon soms best lastig zijn. Een tip die ik dan ook wil meegeven is om te kiezen voor een flexibele bijbaan als je toch wilt blijven werken tijdens je bestuursjaar. Probeer een baantje te vinden waarbij je je uren flexibel in kan delen zodat je dit goed kunt plannen. 

Plan je tijd goed in

Deze tip is redelijk voor de hand liggend, maar plannen is enorm belangrijk bij een parttime bestuursfunctie. Omdat je naast je functie ook nog een studie en eventueel werk hebt, heb je veel aan je hoofd. Om te zorgen dat alles op tijd af komt, maar ook ervoor te zorgen dat je hoofd geen chaos wordt, is het belangrijk om je tijd goed in te plannen. Wat mij zelf altijd erg hielp, was om op zondagavond standaard een uurtje in mijn agenda vast te zetten om mijn volgende week in te plannen. Ik maakte dan een weekplanning en een to-do lijstje van wat er de volgende week allemaal moest gebeuren. Dit werkte bij mij goed om mijn leven een beetje op orde te houden. 

Geniet ervan!

De belangrijkste tip die ik wil meegeven is om er vooral van te genieten. Een jaar lijkt lang, maar als je druk bezig bent, vliegt het zo voorbij. Probeer dus niet al te veel te stressen. Zelf heb ik een van mijn vakken niet gehaald, maar dit was helemaal niet erg. Door dit vak te laten zitten, kon ik mijn bestuursfunctie even tijdelijk voorop zetten en er volop van genieten. Zorg er bovendien ook voor dat je genoeg aandenkens aan dit jaar hebt. Maak genoeg foto’s bij activiteiten en ontwerp speciale bestuurskleding. Zo kun je bijvoorbeeld een sweater bedrukken of shirts ontwerpen. Zo heb je altijd nog een aandenken aan je geweldige bestuursjaar.