Een uitvaart memorabel maken, hoe doe je dat?


Feiten / woensdag, augustus 14th, 2019

Men spreekt tijdens het leven niet altijd vaak over dergelijke uitvaartwensen. Toch kan het iedereen overkomen, het plotseling verliezen van een dierbare. Wanneer een dierbare overlijdt, wilt u natuurlijk de uitvaart zo memorabel mogelijk maken. Een eerbetoon aan de persoon die het geweest is. We geven u daarom hieronder een paar tips.

Regels en procedures

Bij het regelen van een uitvaart krijgt u altijd te maken met regels en procedures waar u aan zich dient te houden. Om hier een overzicht in te krijgen kunt u contact opnemen met een uitvaartverzekeraar of uitvaartondernemer. Hij of zij kan het werk uit u handen nemen en u stap voor stap begeleiden bij het samenstellen van een persoonlijke uitvaart, zonder dat u dergelijke regels eventueel overtreed.

Kenbaar maken van wensen

Praten over uw eigen uitvaart is natuurlijk niet fijn. Niemand denkt graag aan zijn eigen dood. Toch is het goed om uw wensen op papier vast te stellen. Dit kan uw dierbaren na uw overlijden een hoop geregel besparen. Wanneer u een uitvaartverzekering afsluit, bieden veel verzekeraars ook de mogelijkheid om uw uitvaartwensen bekend te maken. Na uw overlijden kunnen deze wensen meteen uitgevoerd worden en kunnen als leidraad dienen voor uw nabestaanden. Wanneer u plots de uitvaart voor één van uw dierbaren moet regelen, kunt u deze wensen ook opvragen.

Cultuur en religie

Een uitvaart is vaak sterk gebonden aan een persoon zijn cultuur en religie. Na overlijden is het dan ook mooi dat de dienst aansluit bij deze overtuigingen. Indien u deze overtuigingen niet met u dierbare deelde, is het handig om u een beetje in te lezen. Zo zou een moslim een overledene niet cremeren. Deze waarden zijn belangrijk om mee te nemen in het plannen van een uitvaart. Dit kunt u ook gemakkelijk met de uitvaartverzekeraar bespreken. Dat iemand gelovig is, wil niet per se betekenen dat zij ook een gelovige uitvaart willen. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een humanistische uitvaart, waarbij de persoon zelf centraal staat. Christelijke tradities en rouwrituelen kunnen daarbij nog steeds een rol spelen, maar maken wel steeds vaker plaats voor andere rituelen. Indien u dit voor een dierbare moet bepalen, kunt u nadenken over de nabestaanden en waar zij zich het prettigst bij zouden voelen.

Nieuwe tradities

Mede door de ontkerkelijking en migrantengemeenschappen in Nederland zijn er nieuwe religies en tradities tot stand gekomen. Uitvaartverzekeraars bieden daarom steeds meer verzekeringen aan die zowel christelijke uitvaarten als andere religieuze uitvaarten bekostigd. Toch kan dit vooralsnog per uitvaartverzekeraar verschillen. Een favoriete uitvaartverzekering vergelijken met een eventuele andere mogelijkheden is daarom sterk aan te raden. Het afsluiten van een uitvaartverzekering is namelijk een besluit dat u of uw dierbare doet voor het leven.