Hypotheek | Overbruggingskrediet


Feiten / donderdag, december 20th, 2018

Uitgegroeid?

Een paar jaar geleden ging je op zoek naar je droomhuis en heb je een appartementje weten te bemachtigen. Je hebt er heerlijk gewoond, maar inmiddels is het wat aan de kleine kant. Tijd voor iets groters! Een stuk sneller dan je dacht vond je een nieuw huis. Zo snel zelfs, dat je je appartementje nog niet eens hebt verkocht. Hoe ga je dit oplossen? Kun je je nieuwe huis al kopen voordat je oude appartement verkocht is? Jazeker! Je kunt voor je nieuwe huisje een hypotheek aanvragen terwijl je je oude aan het verkopen bent. Je kunt zelfs je overwaarde meefinancieren door middel van het zogenaamde overbruggingskrediet. Het woord zegt het eigenlijk al: krediet om de overgang tussen je oude en nieuwe woning te overbruggen. Maar hoe steekt dit precies in elkaar? In dit artikel leg ik je uit!

Wat is overbruggingskrediet?

Overbruggingskrediet is dus krediet dat ervoor zorgt dat jij de overwaarde uit je oude huis al kan gebruiken voor je nieuwe huis, voordat die verkocht is. Je kan het vergelijken met een tijdelijke, aflossingsvrije hypotheek. Op het moment dat je huis verkocht is en je de overwaarde hebt gekregen, betaal je deze lening in een keer af, zonder boete. Als de opbrengst van de verkoop tegenvalt en je minder overhoudt om het geleende bedrag af te lossen, dan houd je een restschuld over. Dit zou betekenen dat je dit uit je eigen zak moet af betalen.

Tip:

Check wel hoe het zit bij de geldverstrekker waarmee jij in zee wilt gaan. De regels omtrent deze hypotheekvorm verschillen per geldverstrekker. Doe een FritsAnalyse en weet meteen hoe je ervoor staat!

Overwaarde

De opbrengst van de verkoop van je huis en de hoogte van je hypotheek zijn twee verschillende bedragen. Het verschil hiertussen noemen we de overwaarde. Dit is belangrijk om te weten in verband met de bijleenregeling. Deze regeling heeft invloed op de hoeveelheid hypotheekrenteaftrek waar je recht op hebt als je een nieuwe hypotheek afsluit.

Geen favoriet

Geldverstrekkers zijn nogal huiverig over het verstrekken van overbruggingskrediet. Omdat je huis nog niet verkocht is, weet de bank niet of jij die overwaarde wel echt voor je huis gaat krijgen. Verder is deze lening van relatief korte duur! De meeste overbruggingskredieten hebben een maximale looptijd van zes tot vierentwintig maanden maar dit verschilt, net als de voorwaarden, per geldverstrekker.

Dubbele maandlasten

Als je overbruggingskrediet aangaat moet je je wel beseffen dat je een poos met dubbele lasten kan zitten. Je oude huis is op dat moment nog niet verkocht, terwijl je al wel een nieuw huis hebt gekocht. Je betaalt dan de lasten voor twee hypotheken, plus de rente die wordt gerekend over je overbruggingskrediet. Dit betekent ook dat je dubbele maandlasten moet kunnen dragen. Hiervoor word je eerst getoetst. De bank kijkt dan of je gedurende 12 tot 24 maanden de dubbele lasten wel kan betalen.

Hypotheekrenteaftrek

Dubbele hypotheeklasten dragen is niet iets kleins. De Belastingdienst begrijpt dit en komt jou tegemoet. Je krijgt recht op hypotheekrenteaftrek voor beide woningen. Dit begint in het jaar waarin je je oude woning verlaat met nog drie jaar eraan vast geplakt. Als deze drie jaar voorbij zijn, wordt het gezien als consumptief krediet. Je kan de rente dan niet meer aftrekken van de belasting.

Als na drie jaar je oude woning nog niet verkocht is, kan het verstandig zijn om terug te verhuizen en je nieuwe huis weer te koop te zetten. Dan kan je namelijk weer opnieuw gebruik maken van die drie jaar hypotheekrenteaftrek op je dubbele hypotheek.

Woning verkocht onder voorbehoud, wat voor effect heeft dat op mijn overbruggingskrediet?

Als je je woning verkocht hebt onder voorbehoud, dan is de bank waarschijnlijk meer geneigd om je overbruggingskrediet te bieden. Dit komt omdat de verkoopprijs is vastgesteld en zij dus ongeveer weten hoeveel overwaarde jij kan meenemen naar je nieuwe huis. Verder weet de bank op deze manier wanneer het verkocht gaat zijn en wanneer ze hun geld terugkrijgen. Hoe meer zekerheid de bank heeft over het geld wat ze jou lenen, hoe beter de voorwaarden en des te gemakkelijker ze het geld aan je willen lenen.

Kan je ook uit eigen middelen je overbrugging financieren?

Overbruggingskrediet is handig voor als je het geld niet zo even hebt liggen. Als je de overbrugging wel zelf zou kunnen financieren, dan zou dit een meer verstandige keuze kunnen zijn.

Kan ik overbruggingskrediet krijgen als mijn huis nog niet te koop staat?

Als je in aanmerking wilt komen voor overbruggingskrediet moet je je huis te koop hebben gezet en moet je de overwaarde van je oude woning willen investeren in je nieuwe woning. Je kan dus niet al overbruggingskrediet aanvragen voordat je je huis te koop hebt gezet.

Wanneer is overbruggingskrediet handig?

Dit heeft te maken met hoeveel eigen geld je hebt en hoeveel je bereid bent om daarvan te gebruiken. Daarnaast is het afhankelijk van hoeveel hoger de waarde is van je nieuwe huis. . Overbruggingskrediet is een hulpmiddel om sneller te kunnen doorstromen na je starterswoning en zo verder. Je kan dus veel eigen vermogen opbouwen door deze overwaarde te blijven investeren. Kijk wel eerst goed of je deze overbrugging kunt aangaan en of je er financieel ruimte voor hebt. Het kan een stressvolle en risicovolle tijd zijn maar, een grote opbrengst opleveren.

Wil jij weten waar je aan toe bent? Mijn adviseurs staan voor je klaar! Maak nu een bel afspraak.