Oude foto’s digitaliseren, hoe doe je dat?


Feiten / maandag, juni 18th, 2018

Met de technologie van tegenwoordig heb je erg veel mogelijkheden om oude herinneringen te doen herleven. Wat dacht je bijvoorbeeld van het in leven blazen van die oude vakantiefoto’s waar je met je vrienden lekker uit je dak ging tijdens een gezellig feest? Al die foto’s heb je dan wel mooi in je fotoalbums bewaard, maar hoe kan je ze eigenlijk digitaal doorsturen?

 

Schoonmaken

 

Voor je begint met het scannen is het van belang dat je de foto’s in de beste staat klaar legt. Dit betekent ze stof- en vetvrij maken om te voorkomen dat je lelijke scanresultaten krijgt waardoor je weer opnieuw moet beginnen. Dit kan bij een hele stapel foto’s anders een tijdrovend klusje worden. Let bij het gebruik van een scanner erop dat ook de scanner vrij is van stof, etc. Zo bespaar je een hoop onnodig werk.

 

Negatieven

 

Met wat geluk heb je nog de negatieven in het fotoalbum bewaard. Er zijn namelijk diverse diascanners waarmee je deze negatieven kunt omzetten naar foto’s en op een SD kaart kunt opslaan. Op deze manier kan je ook kwijtgeraakte foto’s weer terugkrijgen in beeld.

 

Een scanner

 

Wanneer je geen mogelijkheid hebt om negatieven te scannen, kan je een simpele scanner gebruiken om de foto’s in te scannen. Zorg altijd voor een zo’n hoog mogelijke dpi(afhankelijk van de scanner). Je kunt namelijk een foto na het scannen toch aanpassen naar een kleiner formaat om het te kunnen versturen. Het originele formaat kan je dan bewaren als je bijvoorbeeld op posterformaat iets zou willen laten drukken. Daarvoor heb je altijd de hoogst mogelijke resolutie nodig voor de beste resultaten.

 

Een app

 

Geen (negatief) scanner bij de hand? Geen zorgen, tegenwoordig kan je zelfs je telefoon gebruiken om je oude foto’s digitaal op te slaan. Er zijn diverse scan apps waarbij je met je telefoon over de foto gaat. Sommige apps bieden nog extra opties om zaken zoals glans te verwijderen voor het beste resultaat. Ook vind je in apps de mogelijkheid om via social media, zoals bijvoorbeeld Instagram, meteen je foto’s te delen. Je kunt dus veel inspiratie opdoen met de diverse mogelijkheden en verbeterfuncties, een klusje echt voor mannen.

 

Fotobewerking

 

Vroeger had je niet de mogelijkheid om al je foto’s te bekijken via een schermpje zoals dat nu wel mogelijk is. Wanneer je je oude foto’s digitaal hebt, kan je imperfecties wegwerken en kleuren verbeteren voor een nog mooier resultaat.