Tips voor kinderen met faalangst


Feiten / maandag, oktober 12th, 2020

Voor kinderen die kampen met faalangst kan dit heel vervelend zijn. Er wordt tegenwoordig veel van kinderen gevraagd. Het is daarom dan ook niet gek dat er veel kinderen zijn die last hebben van faalangst. Er zijn een aantal dingen die kind en ouder kunnen doen om zoveel mogelijk van de faalangst af te komen.

Wat is faalangst?

De definitie van faalangst is letterlijk dat iemand bang is om dingen fout te doen. Dat betekent dus dat een kind met faalangst bang kan zijn om bijvoorbeeld een proefwerk te gaan maken. De gevolgen hiervan kunnen behoorlijk heftig zijn. Kinderen die last hebben van faalangst, krijgen vaak buikpijn en hoofdpijn wanneer hun faalangst opspeelt. Het komt ook vaak voor dat ze niet naar school willen, bijvoorbeeld wanneer ze een proefwerk of een spreekbeurt hebben. Voor het kind zelf is het vaak heel vervelend omdat andere kinderen faalangst meestal niet goed begrijpen. Soms wordt het daardoor alleen maar erger en krijgt het kind steeds meer last van faalangst. Het kan in zo’n geval helpen om met een psycholoog te gaan praten. Als dat niet helpt, kun je ook faalangsttraining proberen, bij veel kinderen helpt dat.

Faalangsttraining helpt tegen faalangst

Heb je last van faalangst? Faalangsttraining kan je hierbij helpen. Door faalangsttraining te volgen leer je spelenderwijs hoe je beter om kunt gaan met faalangst. Bij de training zijn alleen maar anderen die ook faalangst hebben. Daardoor kun je eindelijk over faalangst praten met mensen die het echt begrijpen. Na een aantal faalangsttrainingen zul je merken dat je al een stuk meer zelfvertrouwen hebt dan bij de eerste training. Door de begeleiding door professionals heeft het echt effect om een faalangsttraining te volgen. Bijna alle kinderen die hebben meegedaan geven aan dat hun faalangst sterk is afgenomen sinds ze de training hebben gehad.

Negatieve of positieve faalangst

Er zijn twee soorten faalangst, negatieve faalangst en positieve faalangst. Negatieve faalangst betekent dat je de indruk hebt dat je moet presteren, en daardoor bang bent om het verkeerd te doen. Dit is dus redelijk positief. Daarentegen is negatieve faalangst heel vervelend om te hebben. Door negatieve faalangst heb je een gezonde spanning. Hierdoor raak je juist gemotiveerd om beter te presteren en harder je best te doen. Je zou dus eigenlijk kunnen stellen dat bijna iedereen lijdt aan positieve faalangst. Je zou ook wel kunnen zeggen dat dit in veel gevallen gezonde spanning is en je hier niets tegen kunt doen.