Wat zijn potdekselplanken, waarvoor gebruik je het en wat zijn de voordelen?


vrije tijd / zaterdag, november 20th, 2021

Je ziet het voornamelijk bij schuttingen, de potdekselplanken. Het bevestigen van deze planken wordt ook wel potdekselen genoemd. Je begint onderaan bij het aanleggen van je schutting en legt de planken over elkaar heen. Door deze techniek te gebruiken kan de gevel met deze planken goed afwateren. In dit artikel alles wat je moet weten over potdekselplanken en potdekselen.

Welke planken heb je nodig voor potdekselen?

Een potdekselplank ziet er in principe hetzelfde uit als een normale plank. Het heeft namelijk dezelfde breedte en dikte. Maar door middel van een aparte stapel manier worden deze planken liggend bevestigd. En dat noemt men potdekselen. Je heb bij ieder stukje plank een overlap, waardoor je een heel mooi potdeksel effect creëert. Je kan daarnaast kiezen om te potdekselen met een Zweeds rabat. Het ziet er net even iets anders uit, dan als je normale potdeksel aanbrengt. De plank heeft een taps toelopende plank met messing en groef. Je schuift ze over elkaar heen. Zoals normale potdeksels heeft de Zweedse rabat ook overlap, maar dat is net iets verfijnder.

De voorbereiding van potdekselen

Als je de keuze hebt gemaakt voor het type plank dan kan je beslissen of je voor enkelzijdig of dubbelzijdige wand wilt gaan. Je hebt natuurlijk bij een gepotdekselde schutting, maar aan één kant aanzicht. Je kan met de buren bespreken of zij ook een potdeksel schutting willen aanbrengen. Zodra dat allemaal in orde is meet je vervolgens de lengte en hoogte van de schutting. Zo weet je heel simpel hoeveel planken je nodig moet hebben. Als je dat eenmaal weet kan je alle spullen in huis halen. Dat zijn dan de potdekselplanken, RVS schroeven, hamer en balken. Als je dit eenmaal hebt kan het plaatsen van een potdeksel schutting beginnen.

Wat zijn de voordelen van een potdeksel schutting?

Deze techniek is een snelle en duurzame oplossing om je schutting met hout te bekleden. Je geeft met potdekselen jouw schutting een authentieke en krachtige uitstraling. Het resultaat zal iedereen verbazen. Daarnaast ben je met deze schutting extra bestendig tegen slecht weer zoals regen en wind. En je hebt natuurlijk veel privacy, waarbij de buren niet je tuin in kunnen kijken. Geld besparen doe je door het potdekselen zelf uit te voeren, want het is niet heel moeilijk. Bespaar tijd met het kiezen van Zweeds rabat hout, want die vind je in allerlei soorten en kleuren. Zo hoeft je niet nog eens je hout te verven.