Zorg voor een mooie uitvaart!


Feiten / zaterdag, november 30th, 2019

Helaas zijn er altijd momenten te bedenken die je liever niet mee had willen of hoeven maken. Denk daarbij aan een ontslag, een ernstige ziekte of misschien wel het ergste: het verlies van een dierbare. Nu is de dood onvermijdelijk en toch vinden we het moeilijk om over na te denken. In de eerste plaats voor onszelf (denk ik) en heel snel daarna als er iemand in je directe omgeving zou overlijden. Toch wil ik hier graag een blog over schrijven omdat het soms wel goed is om over na te denken. Zodat een uitvaart bijvoorbeeld precies zo wordt als dat de overledene in zijn of haar hoofd had.

De gebeurtenis

Zoals ik al eerder aangaf is het belangrijk om je wensen van je uitvaart te bespreken binnen je directe omgeving. Het overlijden van een dierbare is al moeilijk genoeg. Als de mensen dan ook nog moeten bedenken waar de uitvaart moet plaatsvinden en hoe het moet plaatsvinden kan het ze extra belasten. Moet het een uitvaart in Amsterdam zijn of in Utrecht. Zelf weet ik eigenlijk niet of je kan kiezen waar je je uitvaart wilt laten plaatsvinden. Als je bijvoorbeeld in Amsterdam woont, moet je uitvaart daar dan ook plaatsvinden? Of zou het ook in Den Bosch kunnen zijn? Zoals gezegd heb ik zelf geen idee. En dat is dus precies de reden voor het schrijven van deze blog. Er is op internet namelijk genoeg informatie te vinden over hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Helaas kom je met een antwoord als: ‘het maakt mij niet uit, ik ben er toch niet meer’ in deze tijden niet meer weg.

Keuzes

Ik denk dat het belangrijk is om te weten dat je de keuzes die je maakt, altijd nog kan veranderen. Zelf vind ik het ook moeilijk om over na te denken. Alleen al de vraag of ik zou willen worden begraven of gecremeerd geeft me een beetje de rillingen. Op de een of andere manier laat mijn hoofd het niet echt toe om er over na te denken. De keuze voor muziek of bloemen zijn voor mij op de een of andere manier al een stuk makkelijker.
Goed om te weten is ook dat het nooit fout kan zijn wat je kiest. Het is namelijk jouw eigen keuze en het zijn jouw eigen emoties en die kunnen simpelweg nooit fout zijn. Heb je zelf al een idee hoe jij wilt dat die dag er uit ziet?